|
Marcel Merčiak

Získajú BPN, Papala či Engerau na Winter Cup medailu?

BRA

Winter Cup tento rok nakoncentroval 16 veľmi kvalitných mužstiev a tak zrejme budeme svedkami jedného z najlepších turnajov v malom futbale v histórií. Na turnaji sa objavia aj tri mužstvá, ktoré poznáme z BLMF.

Kým vicemajster FC BPN je nominantom BLMF, majster PAPALALULU dostal miestenku ako úradujúci majster Topligy a  miestenku si napokon utrhol aj ambiciózny ENGERAU BOYS.  Na šance jednotlivých mužstiev sme sa pýtali vedúceho BLMF Stana Cintavého. V ďalšom článku prinesieme aj pohľady manažérov mužstiev. 

Ľudia si ťa spájajú najmä s FC BPN, ktorého si zakladateľ. Mužstvo na posledných Majstrovstvách Slovenska ako obhajca titulu zažilo obrovský šok, keď v skupine nezískalo ani bod a domov sa z Košíc vracali už po základnej časti. Ty si už ale aktívne mužstvo neviedol, trénerskú taktovku si dávnejšie odovzdal George Allakajovi.  Prečo sa tak stalo?
Rozhodol som sa na národnej úrovni venovať  rozhodovaniu, ktoré ma veľmi baví a tým pádom logicky nie je možné figurovať ako tréner mužstva. To našťastie nebol problém nakoľko sme na túto pozíciu oslovili nášho kamaráta Georga, ktorý v premiére v roku 2020 získal z mužstvom nečakaný titul Majstrov Slovenska. Hoci o rok na to v Košiciach sme zažili blamáž a stolička sa triasla, vedenie sa rozhodlo rovnako ako pri trénerovi Tarkovičovi a dostal šancu do ďalšieho cyklu :). . 

Ako vidíš šance mužstva na Winter Cupe? 
V prvom rade bude kľúčové postúpiť zo skupiny, z ktorej sa dostanú len dvaja. Zväz si pri žrebe zašpásoval a vytvoril skupinu smrti :). Spolu s BPN čo by víťazom z roku 2018,  je tam posledný víťaz podujatia z Trnavy a finalista z pred dvoch rokov z Nitry. Dopĺňa ich tradične mužstvo zo Zvolena. V jednej skupine sa tak stretli traja medailisti tohto podujatia, jeden už bude obedovať doma, dúfam že FC BPN  to nebude :). 

V akej zostave teda vicemajster BLMF odcestuje do Korne? 
Bohužiaľ je to veľmi nešťastný dátum, kedy majú takmer všetci prípravné zápasy vo veľkom futbale a preto mužstvo musí oželieť minimálne dve či tri opory. Navyše Ivan Buchel laboruje stále zo zranením, potiahnuť to tak budú musieť ostatní chalani. Všetci majú skúsenosti z podobných podujatí, nie sú to žiadny nováčikovia, tak snáď ich zúročia. Sa to možno nezdá, ale takí Erik Szabo či Silvo Jáger majú už cez tridsať rokov, čo v  malom futbale sú už veteráni. 

Čo sa týka formy, dá sa vôbec nejako pripraviť v týchto termínoch na podobný turnaj? 
Konkrétne mužstvo FC BPN hráva aj futsal a preto chalani sú v zápasovom dianí už približne tri týždne. Navyše začali aj tréningové cykly veľkého futbalu, osobne v tom problém nevidím. Váženie však ešte neprebehlo a najväčší otáznik bude visieť na Ľudom Félixom ktorý atakoval jatočnú hmotnosť 100 kg. :)

Ako vidíš šance Engerau Boys na turnaji? 
Tím Majkyho Topora mal šťastie pri žrebe. Nepodceňujem žiadne mužstvo, ktoré tu štartuje, ale toto je pre Majkyho skupina snov. Nie je tam žiaden mega favorit, všetky zápasy v skupine budú si myslím vyrovnané, môže sa kľudne stať, že na postup budú stačiť len 4 body. Hoci bookmakeri Niké Engerau pasujú za outsidera skupiny, ja si to nemyslím, a veril by som že Toporovci postúpia. 

V akej zostave ide Engerau? 
Myslím si, že ak dvojici hráčov Chalány, Šlehofer  vyjde deň, tak Engerau skupinu kľudne vyhrá. Ak ich dostatočne podporia  hráči ako Rusnák  či bratia Csibovci, tak Engerau dávam veľkú šancu na úspech. Veľmi sa teším na zaujímavú brazílsku akvizíciu, ktorá sa predviedla už na Národnej lige U23 a vraj Lucas Eduardo ohúril tam prítomných. Otáznik bude brankársky post, kde Majkymu vypadli všetci štyria gólmani a musel skautovať v iných tímoch. Slabinou môže byť aj málo početná lavička bez zjavných žolíkov typu Miňka Nestoríka, ktorého môže z rukáva vytiahnuť coach BPN. Ale možno to celé zamotá brazílsky Eduardo, alebo nastúpi sám Majky Topor :).

Tím Papalalulu sa po dlhšom období predstaví aj na národnom podujatí. 
Konečne :). Mirovi som to sám viackrát vyčítal, že to je veľká škoda, nakoľko ich mužstvo v dobrom zložení je jednoznačne TOP4 na Slovensku. V lige nenašli premožiteľa, jedine FC BPN im zobral bod v záverečnom zápase sezóny po remíze 1:1.  Dostali tiež veľmi ťažkú skupinu, ale osobne by som si tipol, že ju vyhrajú. 

Podujatia sa nezúčastní Miro Žídzik, ani viacerí tradiční hráči Papala...
Miro to bude sledovať z dovolenky pri mori, takže až tak zlé to nebude pre neho :). Pozrite zhrniem to takto. Je tam Martin Jurkemik? Je. Nechcem dehonestovať ostatných, ale jednoducho on keď hrá, je to úplne iné ako keď nehrá, minimálne z pohľadu ich súpera. Navyše aj zvyšné mená sršia najmä skúsenosťami. Som rád, že sa takéhoto turnaja zúčastní Stašo, ktorému to vždy nejak nevýchadzalo, tak uvidíme ako si poradia z jeho Robbenovkou. :) 

Celkovo teda Papala veríš, že by mohli zaznamenať úspech aj na národnej scéne? 
Treba povedať, že v roku 2018 získali titul Vicemajstrov Slovenska, takže nie sú úplne bez titulov. Ale áno verím, že na WC2022 budú bojovať o medajlu. 

Celkovo ako vidíš favoritov turnaja?
Prvý dvaja finalisti vzídu zo súboja mužstiev  z A a B skupiny. Myslím, že v semifinále uvidíme zástupcov len A skupiny, Trnavu a jedného z dvojice BPN/Pivkári. V druhej vetve si myslím to iste, že obaja semifinalisti budú z C skupiny a tipujem Papala a Hydrokres Prešov. Nakoniec však veľké ALE - hrá sa len na 20 minút a to hrá do karát papierovým outsiderom, preto môžeme byť pokojne svedkami prekvapenia. Veľmi podobne ako v roku 2020 na MSR, keď vyhral práve BPN - v tom čase nebol ani v TOP8 najväčších favoritov. Tipérom však rozhodne odporúčam skúsiť Papalalulu v kurze 15 na víťaza turnaja. :) 

Kompletný program podujatia nájdete tu. 






submenu

Tabuľka

Bratislava (BRA) 1. BLMF
# Tím Z Skóre Body
1. BPN FC BPN 2 21:8 6
2. PAP Papalalulu 2 12:8 6
3. FCR FC Riňoši 2 12:8 6
4. MEN Menežeris 2 12:9 6
5. AFC AFC Oravan 2 12:7 3
6. ENG Engerau Boys 2 10:11 3
7. ACN AC N3M 2 8:10 0
8. BAR Baroňáci 2 11:16 0
9. SHA The Shadows 2 4:13 0
10. ALL All Star 2 7:19 0

štatistiky

Bratislava (BRA) 1. BLMF
1. AFC Matej Chorvát 10 Gólov
2. BPN Šimon Štefanec 4 Gólov
3. BPN Milan Nestorik 4 Gólov
4. FCR Jakub Paštinský 4 Gólov
5. ACN Daniel Filip Mašulovič 4 Gólov
6. PAP Miroslav Židzik 3 Gólov
7. MEN Tomáš Pálka 3 Gólov